Управляваният от комунистическата партия Виетнам подобри връзките си с висшите световни

...
Управляваният от комунистическата партия Виетнам подобри връзките си с висшите световни
Коментари Харесай

Бамбуковата дипломация на Виетнам се засилва

Управляваният от комунистическата партия Виетнам усъвършенства връзките си с висшите международни сили, включително Китай и Съединените щати, като част от своята  " бамбукова дипломация ", която самодейно следва от 2021 година, предава " Ройтерс ".

След поредност от покупко-продажби през тази и предходната година, главните сътрудници на страната от Югоизточна Азия включват Съединените щати, Китай, Индия, Южна Корея и Русия, които от десетилетия доставят по-голямата част от военното съоръжение на Виетнам.

За да затвърди тази позиция, най-влиятелната фигура в страната, генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Тронг, употребява през 2021 година изображението на " здрави корени, здрав дънер и гъвкави клони " на растението бамбук, с цел да опише външнополитическия метод на Виетнам за " повече другари, по-малко врагове ".

Виетнам и Китай по-рано този месец се споразумяха да изградят общественост със " споделено бъдеще "  по време на посещаване в Ханой на китайския президент Си Дзинпин, първото му посещаване в азиатска страна тази година.

Двете народи подписаха 36 документа за сътрудничество в области като транспортна инфраструктура, търговия, сигурност и цифрова стопанска система и разгласиха взаимна декларация с широкообхватни задължения.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Виетнам и жизненоважен източник на импорт за неговия индустриален бранш, само че двете комунистически страни от години са въвлечени в разногласия в Южнокитайско море - последният през май. Напрежението понижа в последно време, защото вниманието на Пекин се концентрира върху Филипините.

Виетнам и Съединените щати покачиха през септември отношенията си до Всеобхватно стратегическо партньорство, най-високото равнище в класацията на Виетнам, и оповестиха по-тясно съдействие в региона на полупроводниците и сериозните минерали по време на посещаване в Ханой от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Съединените щати, които са най-големият вносител на артикули във Виетнам, настояха за надграждането като част от тактиката си за обезпечаване на непрестанен достъп до световните вериги за доставки и за ограничение на Китай в Южнокитайско море.

Виетнам и Япония през ноември повишиха отношенията си до най-високото равнище на Виетнам по време на посещаване на виетнамския президент Во Ван Туонг в Токио, като се споразумяха да засилят сигурността и икономическото съдействие.

Виетнам и Южна Корея издигнаха връзките си до всеобхватно стратегическо партньорство през декември 2022 година по време на посещаване в Сеул от тогавашния виетнамски президент Нгуен Суан Фук, като се концентрираха върху търговията, вложенията, защитата и сигурността.

Южна Корея е най-големият източник на задгранични вложения във Виетнам, като Samsung Electronics е най-големият обособен задграничен вложител в страната, където сглобява половината от своите смарт телефони.

През юни двете страни подписаха 17 спомагателни съглашения, включително за сигурността и сериозните минерали по време на посещаване във Виетнам на южнокорейския президент Юн Сук Йол.

Виетнам и Ватикана се съгласиха през юли да имат първия следвоенен непрекъснат папски представител в Ханой по време на посещаване за среща с папа Франциск от виетнамския президент Во Ван Туонг. Представителят беше назначен през декември.

Дом на близо 7 милиона католици, Виетнам скъса връзките си с Ватикана, откакто комунистите превзеха още веднъж обединената страна в края на войната във Виетнам през 1975 година Преговорите за назначение на папски представител започнаха през 2009 година

Виетнам е част от икономическия съюз на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и има съглашения за свободна търговия с Европейския съюз, Англия, Чили и Южна Корея. През юли тя добави Израел към листата си с сътрудници за свободна търговия.

Освен това е член на по-широки търговски пактове, в това число Всеобхватното и прогресивно съглашение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), което включва Канада, Австралия и Мексико, и Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което включва Китай и Япония.

През 2024 година се чака Виетнам да надгради връзките си с Австралия до всеобхватно стратегическо партньорство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР